tisdag 26 februari 2013

Bortom all räddning


Efter att ha tjänat mig väl under flera år har min kamera till sist gett upp.
Inte särskilt lägligt då jag är beroende av den för att kunna dokumentera allt jag har till försäljning.
Förresten är det väl aldrig lägligt?
Jag behöver köpa en ny och tar tacksamt emot tips som leder till ett bra köp.
Den här gången tänker jag satsa på en digital systemkamera.
Min gamla har varit suveränt bra till närbilder, fotografering av märkningar med mera.
Det har varit den stora fördelen.
Tips någon?

15 kommentarer:

 1. Beror ju självklart på prisklass men jag är väldigt nöjd med min i mellanprisklass. När jag köpte den för en evighet sedan (säkert 10 år sedan) så kostade den väl 10000 med batterigrepp och bra objektiv. Det är en Canon Eos 400D tror jag. Den har tjänat mig väl och följt med både på scoututflykter och blivit tappad i marken ett antal gånger och ännu fungerar den mycket bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en bra kamera efter vad jag har förstått.
   Och Canon verkar vara stryktåliga :-)

   Radera
 2. När jag till slut övergav den analoga världen förra året köpte jag en sån här:

  http://www.olympus.se/site/sv/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d_system_cameras_home.html

  Bra bildkvalitet och liten nog att bära med sig i jackfickan för jämnan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är alldeles för bekväm för att alltid ha kameran med mig.
   Iphonen har en förvånansvärt bra kamera inbyggd så det funkar bra ändå.
   Jag ska kolla in Olympus som är ett, för mig, ganska anonymt märke.
   Tack för tipset.

   Radera
 3. Tänkte jag skulle pinga en kameranörd, men det går ju inte att göra här.... Jag kan själv inte ett skvatt om kameror. Kan ta länken hit och be henne komma och tipsa iofs. Om hon näns. Hon kanske är blyg, jag vet inte.

  SvaraRadera
 4. Det var mig Pärlan här ovan ville pinga, så här är jag, till din tjänst! :-)

  Jag är lite osäker på vad du har för budget för det första, och vad du har för behov för det andra. Dokumentera saker till försäljning behöver man ju ingen systemkamera för, så jag misstänker att du vill fotografera annat också, för nöjes skull?

  Idag finns två typer av systemkameror: Dels finns det digitala spegelreflexkameror, som är det vi brukar kalla systemkameror - rätt stora pjäser i varierande prisklasser, och med rejäla objektiv till. Dels finns de nya spegellösa systemkamerorna - dit Olympusen som Ulric föreslår hör. Fördelen med de spegellösa kamerorna är att de kan göras betydligt mindre och lättare. Systemkamera i pocketformat, kan man säga.

  Nackdelen är att de har en elektronisk "viewfinder" (vet faktiskt inte vad de heter på svenska - hålet man kikar i, helt enkelt) - och det kräver en smula tillvänjning om man är van vid en optisk sådan. Fast egentligen är de där rätt bra - t.ex. att man ser direkt hur inställningar påverkar bilden.

  (Bilden du ser när du kikar i kameran är alltså digital, består av pixlar. Det ser lite speciellt ut, men jag tror man vänjer sig, och det finns som sagt fördelar också.)

  En annan nackdel är att de här systemen är ganska nya ännu, och de mer avancerade fotograferna klagar på att det inte finns tillräckligt många objektiv att välja på. (För egen del tycker jag ändå att det finns fler än jag har råd med...!)

  Det jag lärt mig om kameraköp är att teknik och bildkvalitet ofta skiljer sig rätt marginellt mellan modeller och märken (utom ifall man börjar titta på fullformatskameror - fast de kostar verkligen skjortan och är ingenting man "behöver" som hobbyfotograf), och att det man framför allt bör titta på är "ergonomin" och gränssnittet. Hur är kameran att hålla i handen? Känns alla reglage "logiskt" placerade - för dig? Sånt upptäcker man bäst i butik - genom att känna och klämma, helt enkelt.

  Jag har idag en dSLR (Canon 400D som Retrolux skriver om, för övrigt) - som börjar strula för mig, och går därför också i kameraköpartankar. Jag har också en dålig rygg, och tittar därför på de spegellösa kamerorna för att få ett mindre kamerasystem att släpa runt på. Olympusen står relativt högt på min lista och får bra betyg i tester och sådär - fast jag tycker den är lite för klumpig, om jag nu ändå ska välja en mindre kamera. http://www.cyberphoto.se/info.php?article=E-M5svart1250

  Jag tittar på en från Sony, Nex-6 - som är ännu ett snäpp mindre och som också får goda recensioner. http://www.cyberphoto.se/info.php?article=NEX6svart1650

  Vill du ändå ha en "stor" systemkamera hör jag mycket gott om Nikon just nu. Samtidigt finns det en poäng i att satsa på det märke som folk du känner har - för support och för att kunna låna prylar då och då... Och eftersom jag ser att din trotjänare är en Canon finns förstås en fördel till där - du känner igen ikoner och gränssnitt en hel del från din gamla kamera. Bildkvalitetmässigt tror jag däremot att de flesta kameror levererar vad man förväntar sig - och att byta upp sig från kompakt till system gör enorm skillnad oavsett vilket märke man väljer!

  (Och Cyberphoto som jag länkade till är ett fantastiskt ställe att köpa kameror från, fantastisk service och väldigt kunnig support, både före och efter köp! Tips bara!)

  Fråga gärna mer om du vill!

  SvaraRadera
 5. Tack för ett fullödigt svar!
  Sent igår kväll blev jag erbjuden att köpa broderns Nikon D200 med Nikon DX-objektiv AF-S NIKKOR 17-55mm 2.8, samt blixt, väska laddare med mera.
  Om vi kommer överens om priset tror jag att jag nappar på det.
  Jag kommer att sakna gamla kamerans närbildskapacitet då jag behöver kunna dokumentera märkningar, stämplar med mera.

  Som du så riktigt misstänker vill jag kunna ta bra bilder även vid andra tillfällen.
  En stor systemkamera tror jag då är ett "måste".
  Nu ska jag kolla in din blogg :-)
  Tack än en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en Nikon D200 som jag är supernöjd med. Får du dessutom ett bra pris, tycker jag att du ska slå till. Klart att det finns nackdelar med en såpass stor systemkamera; den är tung. Men vad gör väl det för en nörd som mig. Den är alltid med. Sen jag dessutom köpte till ett makroobjektiv, använder jag inget annat. Men då fotograferar jag ju också som du vet väldigt mycket, både privat och för jobb. D200:an är en semiproffskamera. Vill du ha något lätt och lättfattligt, ska du köpa något annat. Cyberphoto är en toppenleverantör.

   Radera
  2. Ja ska kolla Cyberfoto.
   Så småningom kommer jag att vilja ha ett zoom- och ett makroobjektiv.
   Sen kommer jag säkert utöka mina behov.
   Bra för Cyberfoto.

   Radera
  3. Låter som ett bra paket (fast den väger en del). 17-55 2.8 är bra - den klarar du dig med bra ett tag, sen märker du vad du faktiskt behöver!

   :-)

   Radera
 6. Vilket absolut fantastiskt svar från Jenny, jag är ... tagen.

  Och hoppas du hittar det du söker.

  Angående peyote så vet jag inte, men kan tänka mig att eftersom det jag kallar rocaille (seed beads) också kallas indianpärlor, så kan peyote som pärlteknik ha samma geografiska ursprung som kaktusen. Castaneda, herregud... Har inte hört hans namn sen Nina Hagen sjöng om honom på .. åttiotalet. Och droger är inte min grej riktigt, jag tycker tillvaron är både intressant och krånglig nog som den är. ;)

  Gillade din fars namn på muffar. Vad min far kallade den har jag inget minne av att ha hört och nu finns han inte här för att fråga. :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också tagen.
   Tänk vad kul det är med nätet när man får kontakt med trevliga, kunniga, vackra, intressanta medmänniskor.
   Vi är ju faktiskt i majoritet.
   Jag är inte heller någon vän av droger, det finns bättre sätt att bli salig på :-)
   I Castanedas böcker finns det dock en del intressant läsning när väl första bokens droganvändande är passerat.

   Radera
 7. Jag skrev ett svar jag inte ser om det kom in eller om det åts upp av rymden. Ville tacka Jenny för att hon tog sig tiden. Hoppas du ska hitta nåt du blir nöjd med. Peyote-historiken får jag ta en dag när det inte är missinassen och jag är uppe för att jag kom på att det var februari, få dagar och därmed hög tid att betala räkningar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker minska på antalet räkningar.
   Det är bra för nattsömnen :-)

   Radera