söndag 6 maj 2012

Jag undrar...

....hur det är ställt i antikbranschen idag?
Kistamässan blir inte av.
Man får inte ihop tillräckligt många utställare.
Andra antikmässor blir inte heller av.
Vilka dom nu är?
Mitt eget intresse för antikmässor har också falnat.
Med tanke på de höga monterhyrorna är det inte så konstigt.
Till dessa ska läggas kostnader för boende, transporter, käk och p-böter.
Det är många sköna kronor som ska tjänas in under ett par dagar.
Jag ställde ut på första Kistamässan, då allt mest liknade en byggarbetsplats.
Parkeringsmöjligheterna var löjligt små och dyra men man kunde stå på Ericsons parkering för ganska vettiga pengar.
Parkeringsföretaget Scan-Park blev lite stötta för att man valde Ericsons parkering framför deras egen "parkeringsservice".
Följaktligen hyrde Scan-Park hela Ericsons parkering, satte svart huva på deras biljettautomat och körde dit en bil med sin egen automat käckt uppställd i bagageutrymmet!
Nu var det helt plötsligt inte billigt längre.
Jag kan inte se att Scan-Parks parkeringsservice var så mycket bättre att det motiverade ett mycket högre biljettpris än Ericsons.
Här vilar istället en unken doft av profithunger och geschäft.

Magasinet Gods & Gårdar skickade nyligen ut ett brev där man berättar att specialutgåvan Antik inte kommer ut under 2012.
Förmodligen på grund av att man inte fått ihop tillräckligt många annonsörer.
Alla verkar vilja tjäna pengar på antikhandlare, men hur ska de i sin tur tjäna sina pengar?
På exportmarknaden?
På ombyggda och tillfixade möbler?
I antikhandeln hittar man idag ofta föremålen billigare än i kyrkornas secondhand-butiker.
Detta trots att "välgörenhetschefsbonusorganisationer" inte betalar vare sig löner arbetsgivaravgifter eller moms.
Nåja, cheferna, de otroligt duktiga, måste ju ha sin skärv men vanligt folk jobbar gratis.
Jag undrar...

8 kommentarer:

 1. Med antikhandeln är det illa ställt, men det finns några undantag. Jag tittade på slutpriserna i Dalarna, man har haft kvalité i Borlänge. Men jag misstanker att det är några få allmogehandlare som hållit uppe prisbilden. Likaså i Hälsingland håller handeln upp priserna men varorna når aldrig slutkund. Det är en tröghetslag inom antikhandeln, det tar ett tag innan handlarna slutar betala på auktion. Jag har pratat med några av de "största" i branschen det går på sparlåga just nu. Exportmarknaden är i stort sett död just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om allmogen någonsin kommer tillbaka?
   Idag ska det mesta vara kliniskt rent och dagens unga verkar ha lite till övers för bondesamhällets interiörer.
   Nej, franskt lantkök ska det vara. Ett hittepå.

   Radera
 2. Ett liknande fenomen har drabbat bostadsmarknaden. Förr köpte man sig bara ett hus, eller en bostadsrätt. Nu är det så många som ska vara med och tjäna pengar på aktiviteten: mäklare, besiktningsmän/kvinnor, homestylister...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi slapp homestylisterna, ett underligt storstadsfenomen att inget går att sälja om det inte är stajlat.
   Nästa steg är att stajla mäklarna.

   Radera
 3. Kungsbackamässan är också inställd i år. Den har blivit sämre och sämre för varje år i tio år. När jag började gå på den så var det massor av handlare i två stora hallar. Vissa var nästan skrothandlare, men det passade min plånbok då. Sedan skulle mässan bli finare så vissa handlare slängdes ut, och hyrorna höjdes. En annan mässa som jag har gått på länge är Nostalgimässan här i Göteborg. Från början en renodlad leksaksmässa, men när Peter Pluntky tog över så skickade han ut brev att vissa handlare var inte välkomna om man inte hade en viss nivå på prylarna. Sedan dess har antal säljare minskat, och bordshyrorna ökat rejält. På senaste Boråsmässan så hade man tagit in fler av de finare säljarna. De hade prylar med priser som de allra flesta inte har råd med. Ett antal säljare med mindre exklusiva prylar fick inte plats längre. Jag köpte inte mycket där nu och om bordshyrorna ökar så ökar säljaren sina priser, folket köper mindre och den nedåtgående spiralen leder till att mässor får stänga. Bensinpriserna medför också till att man inte åker så långt till mässarna längre. Bakluckeloppisarna verkar däremot bli mer och mer populära.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta måste vara den mest uttömmande kommentaren någonsin.
   Och lärorik. Och bra skriven. Tack :-)

   Radera
  2. En annan bidragande orsak är att det är svårare för handlare att skaffa prylar till hyfsade priser. Folk är mer medvetna pga alla antikprogram på TV (och bloggare...). De behåller hellre de mer värdefulla sakerna för att ge till barnen. Och även de minsta auktionshusen lägger ut objekten på nätet så många har möjlighet att bjuda där när det förr var mest antikhandlare som köpte. Det är många orsaker som har bidragit till dagens läge.

   Radera