onsdag 28 april 2010

Husmoderns Gyllene Bok

Den här boken gavs ut 1926 och var en i raden av gör-så-här-böcker vilka var vanliga ända fram till 1960-talet. En hustru och hemmafru skulle aldrig behöva tveka i sin gärning.
Här finns svar på nästan allt rörande kvinnans vardag och fest.
Boken kom ut ungefär samtidigt som mina föräldrar föddes, och om den här boken är representativ för dåtidens värderingar, ja då är det inte konstigt att det blev kontroverser när jag växte upp på 1960-talet.
Jag delar med mig av några exempel rörande äktenskapet.Kvinnan är personligen vacker, när hon i hängivet förtroende stöder sig på mannen, vacker i blidhet och försynthet; när hon uppträder med myndighet är hon ful.
Mannen är vackrare, ju mer han är fullt och helt man och uppträder som sådan; mannen i beroende av kvinnan kan aldrig bli annat än löjlig.
En manlig röst, höjd i vrede, kan vara imponerande; kvinnans röst blir under samma omständigheter papegojans.


Om svärmor och svärfar

Svärmoderns tragedi är obeaktad, men äkta.
Att med glatt mod träda tillbaka och bli den andra i ordningen, då hon hittills varit den första,
att överlämna omsorgen om barnet -som för henne alltid förblir barnet - åt en främmande ung flicka, som mången gång synes henne helt inkompetent, att låta bli att ingripa i det unga hemmets ordning, när det förefaller helt otillfredsställande, att utan missnöje höra svärdotterns klumpiga små försök prisas på ett sätt som kanske aldrig kommit hennes egen livslånga möda och mönstergilla prestationer till del - allt detta kräver en hård kamp med den mänskliga naturen, och dock är allt detta hennes plikt.

Svärfadern är vanligen vida lättare att komma till rätta med, emedan mannen av naturen är rättvisare, mera objektiv, har lättare att sätta sig in i andras ställe än kvinnan - vilken, när hon är som mest typisk, icke förstår annat än det hon vill förstå, men detta desto bättre.


Ekonomi

Mannen har en affär, riskfylld som de flesta sådana äro; den kräver penningar för att upprätthållas och går kanske ändå ikull.
Är det då ej bra om hustrun har bevarat ett eget kapital som sedan kan bli familjens räddning?
Jag vill se den älskande hustru som med korslagda armar och sina värdepapper i gott förvar i bankvalvet kunde se sin man under stigande bekymmer, ångest och sömnlöshet gå den tunga vägen från dörr till dörr och överallt möta avslag. Den som kan detta, vad skall hon göra om hon en natt hör ett skott?

Arbete

På den hustru, som är svartsjuk på sin mans arbete, är det ej värt att spilla många ord.
Hon är en toka rätt och slätt.

Kapitlet om tjänarinnor, ofta odugliga sådana, lämnar jag därhän.
Det blir för mycket.
Men, visst finns det positiva avsnitt i dessa böcker också. I kapitlet om barnuppfostran tar man helt avstånd från aga, lite oväntat, men något som verkligen gläder mig.

Jag skulle kunna tänka mig ett Kajsa Varg-skåp, det ser trevligt ut.

12 kommentarer:

 1. Vilken årgång är dina föräldrar? 1886? ;-(
  Tyvärr måste jag instämma i både det ena och det andra beträffande svärmoderns tragedi ... men Cajsa Warg verkar trevlig! Undrar bara vad hon har i Den Stora Lådan!

  SvaraRadera
 2. "Hon är en toka rätt och slätt"
  det var magstarkt!!

  SvaraRadera
 3. Japp. Det finns en hel del hårdsmält i denna bok :-)

  SvaraRadera
 4. Hahhaha, måste skicka detta till svärmor!

  SvaraRadera
 5. Oj oj oj, man sluta aldrig att förvånas...

  SvaraRadera
 6. Man känner stor tacksamhet över att synen på kvinnor ändrats. En aning... ;)
  Axplock från mina böcker, från 1932 och 1933, om etikett och god ton.
  http://antasnaque.blogspot.com/2010/03/etikett-och-god-ton.html

  SvaraRadera
 7. Fantastisk läsning! Jag ska under dagen i min blogg skriva om "Hustruskolan" från 1958 och där är man faktiskt något modernare i sin uppfattning om kvinnans roll än vad man var 1926.

  SvaraRadera
 8. Men jag undrar ändå om inte den där boken var litet passé redan 1926? Kul läsning i alla fall.

  SvaraRadera
 9. Boken bör ha varit inaktuell för att inte säga lite unken år 1926. Möjligen dröjde sig den gamla kvinnosynen kvar långt in på 1900-talet i vissa kretsar.

  SvaraRadera
 10. åh det där skåpet! jaa, vill ha!

  Kolla gärna in mitt nya projekt! 36organicm2.blogspot.com

  SvaraRadera