måndag 3 juni 2013

Svar från redaktionerna

Nu har det kommit in svar från respektive chefredaktör.
Jag återger dem i sin helhet.
När jag läser svaren tycker jag mig se en skillnad i hur man förhåller sig till kritiken.

Antik & Auktion:

Hej Thomas, och tack för ditt brev! Vi tar alltid emot åsikter med stor glädje! Dock måste jag säga att vi här på tidningen minst lika ofta får höra att vi förändras i alltför stor takt och har alltför många nya inslag – det beror naturligtvis på vem det är som tycker till. Du får gärna precisera vad det är du saknar i tidningen, så blir det lite lättare för oss att ta till oss kritiken. Vi lägger ner mycket tid och stora resurser, på att skicka våra skickliga team land och rike runt, på loppisar, antikrundor, kvalitetsauktioner, stadsauktioner, retromässor... Vi satsar också på våra kunniga krönikörer, som bevakar marknaden. Vad är det mer du vill se i A&A?
När det gäller minskningen av upplagan för båda tidskrifter du nämner, så hänger det snarare ihop med att hela papperstidningsmarknaden, som ju – som du vet – minskar. Vi är dock mycket glada för att vår minskning inte är i paritet med andra tidskrifter i vårt segment och att vi håller ställningarna som Nordens största antiktidning.
Ser fram emot att höra av dig igen!
Carin

Antikvärlden:




Hej Thomas,
tack för ditt mejl, som givetvis gör mig bekymrad också.
Har även läst alla blogginläggen. Mycket, mycket tråkigt att synen på i princip alla antik/byggnadsvårdstidningar är så negativ.
Mitt mål, sedan fyra år som chefredaktör är att göra Antikvärlden pigg, nytänkande, kunnig och trovärdig. Jag jobbar vidare i den riktningen och tar gärna emot konkreta förslag på vad det är du/ni saknar i tidningen.
Hälsar Erika Funke





6 kommentarer:

  1. Mera hemma-hos -repotage hos yngre samlare inom t.ex. textilier, glaskonst, konst, porslin. Mindre kinesiska vaser och slottsmiljöer. Mera "svenssons" som samlare, de som samlar dyra alster är få i förhållande till "svenssons" som samlar...Mera om designer bakom textilier från 50-70 talet. Om tekniken bakom textiltryck.Om glasbruk och historian bakom. Om auktioner som inte är Bukowskis och om retro i allmänhet. Tack för att ni svarade på Skaffarens mail.

    SvaraRadera
  2. Lite trista svar, särskilt det andra, för jag tycker inte ditt mejl var neggo och krävde ett defensivt svar.

    Personligen skulle jag tycka det var roligt med reportage som var intervjuer med samlare som du eller dina retrobloggskollegor, om hur de kom att samla, hur det sett ut, vad det gett och eventuellt kostat på, hur det ändrat sig över tid osv.

    SvaraRadera
  3. Ja, verkligen skillnad på svaren, jag tycker nog att Antikvärldens chefredaktör bör vara lite mer bemötande vad gäller innehåll och ta till sig om folk vill komma med idéer. Jag tror inte många av oss är särskilt fastlåsta vid att tidningarna är dåliga, men det är som Gila säger viktigt att lyfta fram det folk ä intresserade av. Annars blir det ju lite som detta med den vita inredningsstilen att alla göra samma reportage om och om igen. Det gäller ju att ta fram nya saker, nya fakta, intervjua nya personer, eller på ett sätt som inte gjorts förut, som bildar och utbildar folket som ska läsa, annars tröttnar man ju. Ska inte säga tröttnar snabbt, för jag har ju trots allt haft tidningarna i många år. I fallet med Antikvärlden var det innehållet som inte passade, eller reportagen som handlade om sånt jag tyckte var trist, i fallet med Gård & Torp var det upprepningen av allt för snarlika reportage. Jag ska inte kritisera allt för hårt dock, man vet ju hur svårt det kan vara att hitta bra och intressanta teman när man bloggar...

    Jag kan bara konstatera att det hjälper att ta hjälp från allmänheten och experter som kanske inte är etablerade kändispersoner utan den vanliga människan, t.ex. samlare och bloggare. Se bara på Hus & Hem retro, de har lyckats med den grejen bra! Man ska givetvis inte sno deras koncept rakt av, men lära de vikigta delarna av läxan, ta reda på vad folk vill veta mer om, leta fram de som kan något och ta hjälp där det behövs, då kommer även de andra att sälja lösnummer och prenumerationer!

    Exempel för Antikvärlden: Besök loppisar med experter istället för auktioner, leta fram formgivare till de saker som vi älskar och gör djupgående reportage om dem, deras inspiration, produktion mm.

    Gård & Torp: leta reda på de där guldkornen, folk som renoverar själva och stöter på problem som de löser. Se också till att fräscha upp experterna, man ser gärna nya experter med jämna mellanrum även om de som tidningen använder sig av är duktiga. Gör man ett reportage om en gård i Småland, leta då fram småländska byggnadsantikvarier, småländska hantverkare etc. Plocka fram de lokala som annonserar som byggnadsvårdsfirmor, besök dem (inte bara i Stockholm med omnejd), få deras syn på saken, hur gör man och varför. Jag har många gånger letat fram lokala alternativa producenter av material och konstaterar varje gång att ingen i min närhet har hört talas om dem utom vi som är någorlunda engagerade i byggnadsvårdsfrågor.

    Bedriv också gärna en mer offensiv opinion om att rädda vårt kulturarv, "angrip" inredningstidningarna som står för en ensartad påtvingad stil, samtidigt som ni gör som nu, visar bra exempel! Ut i andra media, marknadsför er och er syn på det hela i TV, på internet osv, då kommer ni att få fram ett viktigt budskap!

    SvaraRadera
  4. Den antika världen har utvecklats på ett negativt sätt de senaste åren. Man ser allt mer förfalskningar ute på marknaden, i synnerhet då det gäller antika möbler. Den allt växande auktionsmarknaden har en stor del i detta, då de tar in dessa till försäljning med tvivelaktiga auktionsbeskrivningar. Jag skulle med anledning av detta vilja se lite mer granskande journalistik från branschtidningarna.

    SvaraRadera
  5. Oj! Det var intressant. Men du måste alltså tala om precis VAD det är du saknar. Med andra ord tycker dom själva inte att något saknas trots kritiken.

    SvaraRadera
  6. Jag antar att de som skriver för antiktidningar sitter lite i knät på auktionshusen, men det vore ju bra om de kunde rätta till moderna möbler, som allt som oftast är attribuerade till fel person. En uppgift som tidningarna gärna kopierar rakt av utan att kolla.
    Tycker att det finns mest hopp om Antikvärlden, men vill inte heller se en ny Retro-tidning. Hus & Hem Retro är ingen favorit hos mig heller, även om den är (och verkar bli mer och mer för varje nummer) väldigt ambitiös.
    Man kan väl blanda 1700-tal med modernt? 1800 med nytt? Art Deco med gustavianskt? Dansk design med allmoge? De måste fler "vanligt fölk" som inte bor i museum över en tidsepok. Och inte heller i fabricerade retronostalgiska miljöer över en tid som aldrig funnits?

    Bra att de svarade ändå, tidningarna. Men tycker att båda svaren lämnar en del att önska.

    SvaraRadera