tisdag 4 mars 2014

För oss kvinnor

Det finns ett bokverk som heter För oss kvinnor.
Verket är utgivet 1958 och ståtar med inställningen; Vi har gjort en modern bok för den moderna kvinnan.
När jag läser i detta praktverk av unken kvinnosyn kan jag förstå varför dagens tings- och hovrätter dömer som de gör i våldtäktsmål.
Det här är den kvinnosyn man växte upp med på 50-talet och som det förmodligen inte funnits anledning att ändra på sedan dess.
Det är lätt att hitta obehagliga ingredienser som rasbiologi och en nedlåtande syn på kvinnan.

Man har också en förkärlek till uppdelning av kvinnor i olika "typer".
Låt mig ge några exempel.
Det är alldeles sant att den tillbakadragna, veka, hemlighetsfulla kvinnan för vissa slag av män kan verka nästan oemotståndligt fascinerande.
Den onaturligt bleka, "intressanta" kvinnan är i själva verket ett passerat ideal.
Det finns olika typer av kvinnor beroende på hemvist.
Här följer ett fåtal bildtexter av många.
Rank, frisk, stolt...genom tusende år har nordisk hållning präglat den svenska kvinnan.
Blond, lätt knotig, sluten och fast, absorberad av sina uppgifter - modern rysk kvinna.
Bakom ungerskans runda, breda drag lovar traditionen oss temperament och hetsighet.
Denna förnäma hinduiska visar stor likhet med europeiska systrar av medelhavsras.
De indonesiska flickorna på Bali har rykte för smidig figur - nu får den ej längre visas ohöljd som här.
Algerisk kvinna - utmejslad medelhavsras plus lätt inslag av en flackare negertyp.
Amerikansk kvinna av i dag - fläckfri, perfekt, effektiv och ändå känd för sin generositet.

En stor del av bokverket handlar om hur kvinnan ska behaga mannen.
Mannen som ska välja rätt från detta smörgåsbord av kvinnor.
Steget är inte långt till resonemanget att kvinnan får skylla sig själv om hon klär sig utmanande.
Det gäller att vara vacker, eller vad sägs om denna beskrivning av tonårstiden?
Under tonårstiden får den vanlottade lida både på grund av kamraters grymhet - du med din långa näsa blir aldrig gift! - och på grund av sitt eget grubbel. Det är en otrolig upplevelse när man provar det första läppstiftet för att öka sin lockelse och när man både generad och fascinerad ser sina första kurvor spira.Det beror på de små detaljerna.


Kvinnan som objekt, kvinnan som ägodel.
Jag misstänker att det här synsättet lever kvar i större utsträckning än vi vill tänka oss, kanske särskilt i konservativa kretsar som rättsväsendet, bland politiker och beslutsfattare, men även vi vanliga medborgare som lagt grunden till våra värderingar under femtiotalet.
Det smetar också av sig på senare generationer.
Antika värderingar.

5 kommentarer:

 1. Herregud, ja vad ska man säga ???????? Känner bara att blodtrycket stiger och rödstrumporna åker på......

  SvaraRadera
 2. Okej då, allt var inte bättre förr!! Håller med dig om att en del av kvinnosynen finns kvar, medvetet eller omedvetet, i dagens samhälle. Dock tror och hoppas jag att nästa generation är något mer jämnställda.... hoppet överger man ju aldrig.

  SvaraRadera
 3. Jag har samma bokverk och del olika avdelningarna är författade av olika personer. När jag läst igenom "För oss kvinnor" för första gången var jag faktiskt förvånad över att verket uttrycker en så pass modern kvinnosyn som det gör till vissa delar. Flera partier handlar om kvinnans självklara rättighet att lämna en man som behandlar henne illa. Ytterligare delar som handlar om arbete och ekonomi ger råd om hur man kan förhandla sig till en högre lön, vad man inte bör acceptera i form av tilltal på arbetet osv.
  Så - visst - en del är nattståndet i detta bokverk men det finns också partier som är förvånansvärt moderna och framåtsyftande!

  Marie Svensson

  SvaraRadera
 4. Jag har också dessa böcker. För det mesta har dom roat mig för att det är så mycket "galenskap" i dom. Men visst blir man lite fundersam. Det är ju trots allt inte så länge sen dom skrevs (som man skulle kunna tro!).

  SvaraRadera
 5. Det är ju svårt att föreställa sig hur livet såg ut då, det var nog som du att synen var ganska annorlunda på hur män och kvinnor skulle funka tillsammans, man ser ju vissa saker i dessa bilder som är smått absurda, men sen finns det en del som kanske inte är så dumt än idag, som kanske mer eller mindre försvunnit i dagens stressade samhälle. Man kan ju ta detta med att någon är hemma och "tar hand om saker och ting", jag tror inte det är särskilt bra att båda parter jobbar heltid och att det dessutom ska funka för barnen och för relationer som är stressade som det är med alla krav. Däremot så måste man ju fördela det ansvaret och den hemmatiden mer jämlikt än man gjorde på den tiden det ansågs vara kvinnan som skulle vara hemma och fixa med allt. Tydliga roller i vart och ett tillfälle, bra förankrade, sånt gör ju relationer i jobbsammanhang och i projekt enklare, så det skulle garanterat bidra till ett bra hemmaklimat också :-)

  SvaraRadera